Polský Tauron zvažuje akvizice v ČR a na Slovensku

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Katovice (Polsko) 29. září (ČTK) - Polská energetická společnost Tauron zvažuje akvizice v České republice a na Slovensku. Novinářům to dnes řekl náměstek ředitele Krzysztof Zamasz. Tauron je druhou největší energetickou společností v Polsku, v České republice už má ale dceřinou společnost. Do konce roku Tauron chystá i změnu strategie.

"Do konce roku chceme změnit strategii tak, abychom se mohli přizpůsobit změně podmínek na trhu. Jsme připraveni na akvizice na českém a slovenském trhu," řekl Zamasz, jehož cituje agentura Reuters.

Český energetický trh v současné době prochází změnami. Hlavní hráči, což jsou firmy ČEZ, Energetický a průmyslový holding (EPH) a německá EnBW, si vzájemně vyměňují části svých aktivit. Tyto transakce, z nichž některé už schválil český regulační orgán, přitahují pozornost Evropské komise, podotýká Reuters.

Evropská komise například vyšetřuje firmy ČEZ a EPH, které v transakcích na energetickém trhu spolupracují, kvůli jejich aktivitám na českém trhu s elektřinou a uhlím. Obě firmy nicméně odmítají, že by se dopouštěly něčeho nekalého.

Zamasz také řekl, že Tauron by mohl vstoupit i na slovenský trh obchodování s elektřinou. Dnes firma zahájila obchodování s elektřinou na pražské energetické burze Power Exchange Central Europe. Koncem června Tauron vstoupil na varšavskou burzu a jeho primární nabídka akcií byla v letošním roce jednou z největších v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK