Polsko nechalo úrokovou sazbu na rekordním minimu 3,5 procenta

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. září (ČTK) - Měnový výbor polské centrální banky dnes podle očekávání nechal základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 3,5 procenta. Inflace podle banky zůstává i nadále pod limitem 2,5 procenta, stanoveným centrální bankou jako strop cenové stability, a oživení ekonomiky je křehké.

Všech 28 analytiků dotazovaných agenturou Reuters očekávalo, že Polsko sazby měnit nebude. "Podle očekávání se měnový výbor rozhodl ponechat sazby beze změny a čekat na zprávu o inflaci, která vyjde v říjnu," komentovala dnešní rozhodnutí banky analytička Millennium Bank Urszula Kryńská. Někteří analytici se domnívají, že pokud zpráva ukáže zvýšení inflačních tlaků, mohla by banka již v říjnu úrokové sazby zvýšit o čtvrt procentního bodu.

Meziroční míra inflace v Polsku v srpnu zůstala beze změny na červencových dvou procentech. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny v Polsku snížily o 0,4 procenta.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně loni prudce zpomalilo na 1,8 procenta z předloňských pěti procent. Ve druhém čtvrtletí meziroční tempo polské ekonomiky zrychlilo na 3,5 procenta ze tří procent v předchozích třech měsících.

Hlavní úroková sazba se tento měsíc nezměnila ani v České republice a Maďarsku. Bankovní rada České národní banky minulý týden nechala základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, na historickém minimu 0,75 procenta. Měnový výbor maďarské centrální banky tento týden nechal hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 5,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK