Ropa kvůli poklesu zásob zdražila, Brent je za 79 dolarů

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes obnovily růst a reagují především na zprávu o poklesu zásob ropy a některých klíčových ropných produktů v amerických skladech. K růstu ale cenám pomáhá i slabší dolar a data o dalším silném růstu ekonomické aktivity v Číně. Ze stejných důvodů se dál zvyšuje například i cena zlata.

Kolem 15:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 76,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena vyšší o necelého půl procenta. Barel severomořské ropy Brent zdražil v podobném rozsahu a dostal se na 79 dolarů.

Organizace American Petroleum Institute (API) uvedla, že zásoby ropy se minulý týden v USA snížily o 2,4 milionu barelů, zatímco na trhu se v průměru čekal pokles jen o 300.000 barelů. Zásoby v kategorii destiláty, kam patří například nafta a topný olej, klesly o 2,8 milionu barelů. Proti loňsku tak jsou zásoby nižší už o 3,5 milionu barelů.

"Dnes je to dolarový příběh. Dolar je opravdu velmi slabý, a pomáhá tak sentimentu alespoň krátkodobě," poznamenal šéf výzkumu ve finančním ústavu Commerzbank Eugen Weinberg. V úterý se navíc objevily informace, že dolar možná bude muset v blízké době devalvovat.

Růstu cen ropy v posledních měsících hodně bránily právě vysoké zásoby. Důležité proto bude, zda pokles v podobném rozsahu potvrdí i zpráva státního Úřadu pro energetické informace (EIA). Obě instituce, tedy API a EIA, totiž používají odlišnou metodiku.

Americký dolar dnes pokračoval v poklesu a takzvaný dolarový index je nejslabší za posledních sedm měsíců. Statistická data z USA, která přicházejí v posledních dnech, totiž naznačují, že další podpora ekonomiky ze strany centrální banky (Fed) je namístě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 79,00 78,71 New York - Nymex WTI listopad 76,48 76,18

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK