Pojišťovny evidují po svatováclavských povodních stovky škod

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Po letošní čtvrté velké vodě, která postihla ve dnech kolem svátku sv. Václava především Liberecko, nahlásili klienti pojišťoven první stovky škod. Záplavy byly tentokrát pouze lokální a škody na vytopených domech a sklepích by měly být spíše nižší, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Souhrn škod odhadly v řádu desítek milionů korun.

"Svatováclavské povodně mají na svědomí zhruba 1500 pojistných událostí za celkem několik desítek milionů korun," řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská. Klienti ČP ještě nestačili ani opravit všechny následky škod ze srpnových povodní a záplav, jejichž konečný součet byl 6500 událostí za 470 milionů korun, a udeřily další, doplnila. Za úterý a dnešní dopoledne již klienti podle ní nahlásili prvních 240 škod. Škody se ovšem tentokrát neočekávají v takovém rozsahu jako v srpnu, dodala.

Kooperativě zatím klienti nahlásili 42 škod. Jejich výši odhadl mluvčí pojišťovny Milan Káňa na celkem 2,5 milionu Kč. Nejvíce postižen byl podle něj opět Liberecký kraj. "V některých případech jde bohužel o klienty, které už zasáhly srpnové povodně. Naštěstí tentokrát nebyla ničivá síla vody tak velká, takže i škody jsou menší. Většinou jde o zaplavené sklepy nebo zahrady," podotkl.

Allianz se už během volného úterního dne ozývali se škodami klienti z Libereckého a Ústeckého kraje a také z Královéhradecka. Nejčastěji to byli majitelé domů a chalup s vytopenými sklepy. Allianz bude tyto pojistné události likvidovat a proplácet jako samostatné případy bez ohledu na to, že jí kvůli velké vodě lidé ze stejných objektů kontaktovali teprve před několika týdny. "Není pravda, že bychom jim odmítli poskytnout nové pojistné plnění, protože nám už nedávno ze stejného důvodu jednu škodu oznámili," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Čtvrtá velká voda letošního roku opět přišla ve dnech volna, upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka. Zatímco první tři povodně o sobě daly vědět o víkendech, poslední udeřila na státní svátek. Podle prvních odhadů očekává pojišťovna Generali desítky škod v řádech milionů korun. Na základě dostupných informací záplavy podle Cívky byly převážně lokálního charakteru.

Výraznější škody po rozvodněných tocích registrovaly letos tuzemské pojišťovny kromě srpna ještě v květnu a červnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK