WTO: USA porušily pravidla, když zakázaly dovoz kuřat z Číny

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 29. září (ČTK) - Zákaz dovozu čínských kuřat do Spojených států je v rozporu s pravidly mezinárodního obchodu a poškozuje čínskou ekonomiku. V Ženevě o tom dnes rozhodla Světová obchodní organizace (WTO). Panel WTO pro řešení obchodních sporů vydal rozhodnutí pár hodin předtím, co se má v americké sněmovně hlasovat o návrhu opatření, které umožní Čínu trestat za to, že nechce revalvovat svou měnu jüan.

Verdikt WTO znamená podle agentury AP velkou prohru pro administrativu prezidenta Baracka Obamy. Panel WTO v nálezu uvádí, že Spojené státy porušily hned několik globálně platných obchodních úmluv, když zakázaly, aby na jejich trh mohlo vstupovat kuřecí maso z Číny.

Spojené státy a Čína spolu vedou řadu obchodních sporů a vzájemně se obviňují z nedovoleného subvencování určitých výrobků. Návrh zákona, o němž má dnes jednat americká Sněmovna reprezentantů, počítá s tím, že by Washington silný jüan označil za nedovolenou subvenci. Američané by pak mohli přistoupit k odvetným opatřením a uvalit cla na širokou škálu zboží, které se do USA z Číny dováží.

V pravomoci WTO je rozhodovat mezinárodní obchodní spory a stanovovat sankce, které může vítěz sporu požadovat. Spory se ale i po vynesení verdiktu často táhnout i několik let, protože strana, která prohraje, se může odvolat. To může teď udělat i Washington. Verdikt, který WTO stranám sporu dnes předala, má 184 stran.

Čína se díky fenomenálnímu růstu své ekonomiky nedávno stala největším exportérem světa, a sesadila tak z první příčky Německo, které bylo první celou řadu let. Největším importérem je Čína už dávno. Spojené státy a Čína spolu vedou mnoho obchodních sporů, které ovlivňují dovoz potravin i průmyslového zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK