Sporná 5. výzva ROP je přehodnocena, smlouvy budou po 15. říjnu

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 29. září (ČTK) - Sporná pátá výzva dotačního programu ROP pro Jihočeský a Plzeňský kraj, kterou se zabývá policie, bude přehodnocena do čtvrtka. Přezkoumáno bude všech 670 žádostí. V polovině října schválí výbor regionální rady NUTS II Jihozápad vítězné projekty. První smlouvy s úspěšnými žadateli podepíši hned po 15. říjnu, řekl ČTK náměstek plzeňského hejtmana a šéf regionální rady Ivo Grüner (ČSSD).

Některé akce se tak rozběhnou v listopadu, téměř rok po schválení původních 177 vítězných projektů páté výzvy, v níž se mezi oba kraje rozdělí 3,75 miliardy korun.

Přebodování další sporné šestá výzvy ROP se podle Grünera stihne do konce října. Po ní bude bodována 11. výzva. "Problém máme ještě s druhou a třetí výzvou, kde policie šetří některé projekty a je tam zastaveno financování, což je nyní největší problém ROP," dodal. Stavby jsou přitom téměř hotové, ale obce nemají peníze proplacené. Problémy mají hlavně malé vesnice a neziskové organizace, protože sice akci dokončily, ale vzaly si úvěr a teď platí úroky až statisíce korun měsíčně.

Tento pátek zasedne v Plzni komise, která doporučí nového ředitele úřadu regionální rady. "Schválí ho až výbor regionální rady 14. nebo 15. října," uvedl Grüner. Je přihlášeno osm kandidátů, tři z Plzeňského kraje, jeden z Jihočeského a další z jiných regionů. Původního ředitele Jiřího Trnku kvůli rozdělování dotací vyšetřuje od února policie. Kromě něj odešla z úřadu jeho švagrová a asistentka a šéf odboru implementace programu Martin Půlpytel, který je také stíhán.

K podpisu smluv s vítěznými žadateli v páté výzvě musí mít ještě kraje konkrétní usnesení vlády o dofinancování 7,5 procenta nákladů akcí. "Vláda sice nakonec rozhodla, že bude hradit tento podíl u všech zasmluvněných projektů, ale my nevíme, co to je. Jestli podepsané smlouvy, nebo vyhlášené výzvy," uvedl Grüner. Kraje proto stále jednají s ministerstvy financí a místního rozvoje, aby daly jasné stanovisko.

Podle něj se to buď vrátí zpět a stát bude hradit "svůj" podíl všem obcím, anebo se budou muset změnit smlouvy s úspěšnými žadateli tak, že si dofinancují místo 7,5 procenta dvojnásobek. Kraj nemá a nebude mít podle Grünera na to, aby to obcím dofinancoval sám zhruba jednou miliardou korun do roku 2013. Navíc na původní podíly jsou nastaveny monitorovací systémy, kontrolní procesy i smlouvy. Vláda dala závazek Evropské komisi i žadatelům, kteří na to stavěli ekonomiku a teď jim někdo v průběhu hry změní pravidla, dodal.

Projekty páté výzvy, které vykazovaly velký rozdíl mezi hlavním a vedlejší hodnotitelem, tedy více než 20 procent, přebodoval ještě další nezávislý arbitr. Zbylé výzvy ROP nebudou podle Grünera zpožděny, vyhlásí se podle potřeb krajů. Budou asi častější a v menších tranších podle priorit, například na silnice, aby mohly být rychle schváleny a uhrazeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK