United Energy zatím do insolvence nespadla, soud jednání odročil

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 29. září (ČTK) - Ústecký krajský soud zatím nevyhověl návrhu Litvínovské uhelné na insolvenci tepláren United Energy. Kvůli obsáhlosti dokazování bylo jednání odročeno na 5. listopad, řekl ČTK soudce Tomáš Zadražil. Dnešní téměř devítihodinové líčení ovšem i tak znamenalo ve čtyři roky trvajícím sporu posun. K insolvenčnímu návrhu se pokusila připojit i sesterská Vršanská uhelná a i když nakonec neuspěla, u listopadového stání by už být mohla.

"Dokazování je poměrně obsáhlé a při dnešním jednání ho nebylo možné provést," řekl dnes vpodvečer ČTK Zadražil. Nevyloučil pozdější zapojení Vršanské uhelné a možného dalšího věřitele, o němž bez dalších podrobností hovořil právní zástupce Litvínovské uhelné. "Obecně řečeno, k insolvenčnímu návrhu lze přistupovat," dodal. Společnost United Energy nechtěla dnešní jednání komentovat.

Začátek sporu obou firem se datuje do roku 2006. Těžaři tehdy vypověděli teplárně smlouvu na dodávky uhlí. Podle Czech Coalu, pod nějž obě těžařské firmy patří, to bylo kvůli neuhrazeným pohledávkám. Ty ovšem podle United Energy nebyly platné. O platnost výpovědi se obě firmy později soudily a letos v dubnu přišel insolvenční návrh. "Domníváme se, že jediným a skutečným důvodem tohoto ryze účelového kroku ze strany Czech Coal byla snaha přinutit United Energy k obnovení odběru hnědého uhlí od Czech Coal," uvedl tehdy generální ředitel United Energy Petr Jeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK