Evropské banky prý kvůli přísné regulaci víc kapitálu nepotřebují

29.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. září (ČTK) - Přední evropské banky prý kvůli přísnějším pravidlům regulace nebudou muset zvyšovat základní jmění, jak naznačovali někteří analytici. Například francouzská Société Générale, která vlastní mimo jiné českou Komerční banku, prý bude moci využít nerozděleného zisku minulých let. Stejný postup chtějí využít i další banky, nevyloučily však, že nebudou uvažovat i o vydání nových akcií.

V rámci přísnějších pravidel známých jako Basilej III budou muset banky zvýšit objem kvalitního kapitálu, který vykazují proti objemu poskytnutých úvěrů. Začátkem týdne se objevily informace, že některé banky budou kvůli tomu nuceny zvýšit základní jmění. Kvůli tomu pak oslabovaly akcie zmíněné Société Générale i dalších bank.

Podobně jako Société Générale se k otázce plnění přísnějších pravidel postavili i šéfové dalších bankovních domů, včetně další francouzské banky BNP Paribas či britské Barclays. Nicméně připouštějí, že panuje stále dost velká nejistota ohledně zátěže, jakou budou nová pravidla Basilej III představovat v případě, že bude na velké banky uvalen poplatek jako krytí proti systémovému riziku.

Nová pravidla Basilej III se budou zavádět postupně, a to v průběhu dalších deseti let. To je poměrně překvapivé a řada expertů to označuje za přístup, který je vůči bankám velmi shovívavý. Klíčový požadavek je v tom, aby se celkový ukazatel kapitálové přiměřenosti, takzvaný Tier 1, zvýšil z nynějších dvou až na sedm procent.

Řada bank má ukazatel Tier 1 už teď nad úrovní, kterou budou vyžadovat nová pravidla Basilej III. Potíž je ale v tom, že nová pravidla mnohem přísněji nahlížejí na kvalitu kapitálu. To znamená, že to, co se dnes ještě vejde do kategorie Tier 1, už tam podle nových pravidel nebude možné započítat. Z toho plynou obavy, že banky si budou stejně muset někde nový kapitál zajistit. Většinou by to zřejmě bylo emisí nových akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK