Sněmovna reprezentantů chce trestat Čínu za podhodnocování měny

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 30. září (zpravodaj ČTK) - Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který Spojeným státům umožní trestat Čínu a jiné země cly za podhodnocování měny. Normou se nyní bude zabývat Senát. Americká obchodní komora již ale varovala, že by přijetí zákona mohlo zvýšit obchodní napětí mezi oběma zeměmi.

USA dlouhodobě kritizují Peking za to, že uměle podhodnocuje svou měnu. Podle nich tak Čína zlevňuje své zboží a získává exportní výhodu, která je příčinou obrovského deficitu na straně Spojených států ve vzájemné obchodní výměně. Šéfka sněmovny Nancy Pelosiová v závěru středeční debaty o zákonu uvedla, že před 20 lety činil schodek v obchodu s Čínou pět miliard dolarů ročně. V současnosti podle ní činí pět miliard dolarů týdně.

Podle amerických zákonodárců, kteří ve středu hlasovali pro zákon, v USA kvůli postupu Číny zanikly miliony pracovních míst. Normu považují za krok k nápravě tohoto stavu. Peking nicméně v minulosti opakovaně dal najevo, že se ve věci své měny nehodlá podřizovat zahraničnímu tlaku. Podle členů sněmovny, kteří s návrhem nesouhlasili, by tak mohl sáhnout k odvetným opatřením, které by americkým firmám mohly dále ublížit.

Několik hodin před hlasováním ale čínská centrální banka uvedla, že je ochotná kurz jüanu upravit. "Čína na základě nabídky a poptávky na trhu dále zlepší směnný kurz jüanu vzhledem ke koši měn," uvedla ve svém prohlášení.

Zákon, který dnes schválila Sněmovna reprezentantů, by umožnil americkému ministerstvu obchodu uvalit cla na země, které "zásadně podhodnocují svou měnu". Podle normy by šlo o trest za nelegální dotaci exportu. Vyhlídky zákona na schválení v Senátu ale nejsou dobré. I kdyby tam získal souhlas, mohl by jej ještě vetovat prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK