Dnes začíná pařížský autosalon, škodovka představuje elektromobil

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - V Paříži dnes začíná novinářským dnem pařížský autosalon, jedna z nejvýznamnějších událostí v motoristickém oboru. Koná se každý sudý rok a pravidelně se na něm představují nejvýznamnější firmy, které pro letošek ohlásily více než stovku světových premiér svých produktů. Chybět nebude ani Škoda Auto, která už ve středu v předvečer zahájení veletrhu v Paříži představila první vlastní vůz na elektrický pohon, prototyp elektromobilu na bázi Octavie Combi.

Prototyp osobního vozidla na elektrický pohon, který v Paříži představuje mladoboleslavská automobilka, ujede na jedno nabití 140 kilometrů a podle firemních informacích chce výrobce v příštím roce nasadit do testovacího provozu v ČR a Německu nasadit zhruba 20 vozů.

Škoda Auto podle mluvčího firmy Evžena Krauskopfa sáhla po Octavii Combi, protože tento vůz je svou modulární konstrukcí ideálně vhodný pro montáže baterie, elektronické řídící jednotky a elektromotoru.

"Na základě výsledků testování plánujeme sériovou výrobu prvního elektromobilu Škoda v horizontu tří až čtyř let. S elektromobilem ale přijdeme až tehdy, až bude po všech stránkách zralý," uvedl ve středu Krauskopf s tím, že ještě není jasné, zda půjde o Octavii nebo jiný model automobilky.

Mladoboleslavská značka na pařížském autosalonu prezentuje především své zaměření na ekologii. Vedle prototypu elektromobilu uvede ve světové premiéře modely Yeti a Superb vybavené ekologickými motory GreenLine, které se vyznačují nízkou spotřebou a emisemi.

Pařížský autosalon patří mezi tři nejvýznamnější události tohoto typu v Evropě. Pravidelně každé jaro světoví výrobci automobilů předvádějí své novinky v Ženevě, na podzim se motoristický veletrh koná střídavě v Paříži a Frankfurtu. První dny jsou určeny pro média a odborníky, pro veřejnost se brány letošního pařížského autosalonu otevřou v sobotu a uzavřou se v neděli 17. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK