Akcie v USA klesly za obav z neúspěchu úsporných kroků v Evropě

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. září (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu klesly kvůli obnoveným obavám ze stavu finančního systému v evropských zemích. Investory znepokojily protesty vůči úsporným opatřením, které vlády několika států chystají, aby snížily rozpočtové deficity a zadlužení.

Klíčový index Dow Jones v New Yorku klesl o 22,86 bodu na 10.835,28 bodu, tedy o 0,21 procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,13 procenta na 2376,56 bodu, když za celý den 3,03 bodu odepsal.

Dolar klesl vůči ostatním měnám, protože obchodníci očekávají, že centrální banka Fed zakročí na podporu americké ekonomiky a sníží dolarové úroky. Zlato pokračovalo v růstu nad psychlogicky významnou a rekordní hranicí 1300 dolarů za unci.

Evropské akciové trhy klesly, protože se v Bruselu a několika členských zemích Evropské unie uskutečnily demonstrace proti vládním úsporným krokům. Ty přitom mají zabránit případnému prohloubení hospodářské a finanční krize. Ve Španělsku se ze stejných důvodů konala generální stávka.

Největší rozsah měla akce, kterou svolala do Bruselu Evropská odborová konfederace (ETUC) a které se zúčastnilo kolem 100.000 lidí z různých koutů Evropy. Několikakilometrový průvod skončil v parku nedaleko ústředí Evropské unie.

Podle Kate Warneové, investiční analytičky společnosti Edward Jones, evropské protesty naznačují, že tyto země budou zavádět úsporná opatření s obtížemi. "Vlády budou mít mnohem těžší prosadit škrty a vrátit své rozpočty do pořádku," dodala.

Dolarový index se snížil na osmiměsíční minimum 78,616 a euro vzrostlo na pětiměsíční maximum 1,3647 USD. V závěru obchodování byl kurz jednotné evropské měny na 1,3626 USD s denním ziskem 0,3 procenta.

Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,3 procenta na 83,66 JPY. Během dne se přitom snížil až na 83,50 JPY, kde nebyl od intervence japonské vlády z poloviny září, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK