Japonské akcie klesly, celé září však bylo nejlepší za půl roku

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. září (ČTK) - Japonský akciový trh v závěru měsíce výrazně oslabil pod vlivem silnějšího jenu, přerušení růstu na amerických burzách a nečekaného poklesu průmyslové výroby v Japonsku. Za celé září však tokijská burza zaznamenala nejlepší výkon za posledních šest měsíců. Investoři přivítali vládní intervenci proti růstu jenu a čekají, že centrální banka podpoří ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o rovná dvě procenta na 9369,35 bodu. Za celý měsíc však získal 6,2 procenta, nejvíce od března.

Americké akcie ve středu přerušily růstovou sérii a v obavách z evropských problémů s dluhy oslabily. Investoři nervózně sledují pohyby na devizovém trhu, kde je kurz dolaru nyní nejníže od japonské intervence z 15. září. Vyhlídky však jsou podle analytiků lepší než v první polovině měsíce.

"Velkým bodem obratu byla v září intervence. Ta pomohla zklidnit strach z dalšího růstu jenu a vrátila akciový trh zpět na cestu oživení," řekl agentuře Reuters analytik makléřské firmy Securities Japan Masajuki Otani. Podle něj k zářijovému růstu přispělo i to, že USA a Japonsko jsou nadále ochotny podpořit ekonomiku a trh uvolněnou politikou.

Dnešní oslabení akciového trhu ovlivnily údaje o nečekaném srpnovém poklesu průmyslové výroby v Japonsku. Data naznačila, že oživení ekonomiky dál slábne, protože se zpomaluje export.

Na devizovém trhu dolar zůstal vůči jenu na týdenním minimu a je nadále podkopáván spekulacemi o dalším uvolňování měnové politiky americké centrální banky (Fed). Americká měna je také blízko pětiměsíčního minima k euru a osmiměsíční nejnižší úrovně vůči koši měn.

K jenu dolar ke konci tokijského obchodování klesl o 0,2 procenta na 83,60 JPY a přiblížil se 15letému minimu 82,87 JPY z doby těsně před intervencí z poloviny měsíce. Vůči euru dolar v Tokiu klesl až na 1,3647 USD, později však oživil a posílil o 0,4 procenta na 1,3575 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK