Japonská průmyslová výroba klesla v srpnu třetí měsíc za sebou

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. září (ČTK) - Japonská průmyslová výroba klesla v srpnu třetí měsíc za sebou, meziměsíčně se výkon japonského průmyslu snížil o 0,3 procenta po poklesu o 0,2 procenta za červenec. Uvedlo to dnes japonské ministerstvo hospodářství. Oživování japonské ekonomiky tak ztrácí tempo a sílí tlak na centrální banku, aby opět zakročila proti silnému kurzu jenu.

V poklesu produkce se nejvíce projevily strojírenství a hutnictví. Finanční trhy přitom podle agentury Kjódó v průměru očekávaly růst výroby o 1,1 procenta.

Jde o další znamení, že se exportem poháněné oživování ostrovní ekonomiky potýká s potížemi. Podniky, a vývozce především, znepokojuje stabilně silný kurz jenu a slábnoucí poptávka v zahraničí. Analytici říkají, že poslední řada ekonomických indikátorů zřejmě přiměje centrální banku k dalšímu uvolnění měnové politiky. Jednat o tom bude příští týden.

Z ankety ministerstva mezi firmami vyplývá, že podniky očekávají další pokles produkce v následujících měsících. Na září předpovídají pokles o 0,1 procenta a na říjen ještě výraznější sestup. Ve středu ukázal také průzkum centrální banky, že se podle předpovědí firem podnikatelská nálada v Japonsku ke konci roku ještě zhorší, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK