Nezaměstnanost v Německu klesl v září více, než se čekalo

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. září (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu klesla v září na 7,5 procenta ze srpnových 7,6 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od počátku 90. let. Počet registrovaných nezaměstnaných se podle dnešní zprávy Spolkového úřadu práce snížil po očištění od sezonních vlivů o 40.000, což bylo dvakrát více, než se očekávalo a také dvakrát více než v předešlém měsíci.

Dnešní údaje tak ukazují, že situace na německém pracovním trhu se díky silně rostoucí ekonomice dál zřetelně zlepšuje. Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali v průměru pokles počtu nezaměstnaných na 20.000.

Bez sezonního přepočtu se počet nezaměstnaných snížil o plných 157.000 na 3,031 milionu. Nepřepočtená míra nezaměstnanosti prudce klesla na 7,2 procenta ze srpnových 7,6 procenta.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí díky exportu prudce rostla a ve srovnání s předchozími třemi měsíci se zvýšila o 2,2 procenta, nejrychleji od sjednocení země před 20 lety. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 4,1 procenta. V celém roce se čeká růst o zhruba tři procenta.

Ekonomové považují výrazný pokles nezaměstnanosti v Německu za nesporný úspěch dřívějších tvrdých reforem a omezení podpor v nezaměstnanosti. "Pokles nezaměstnanosti ze 12 procent v roce 2005 na současnou úroveň by měl být příkladem i pro jiné země, protože ukazuje, že strukturální reformy mohou mít pozitivní výsledky," řekl Carsten Brzeski z ING.

Podle ekonomů je zlepšení na trhu práce i dobré znamení pro budoucí růst spotřebitelské poptávky, která nyní podpoří ekonomiku, a díky tomu bude nárůst počtu pracovních míst pokračovat i nadále. "Údaje potvrzují, že ekonomický růst se šíří na trh práce a do domácí poptávky," řekla ekonomka Aline Schuilingová z ABN Amro. "Při zachování současného vývoje nepotrvá dlouho, než nezaměstnanost klesne pod psychologický práh tří milionů lidí," dodal Brzeski.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK