Nokia: Očekávaný mobil N8 bude v prodeji během několika týdnů

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 30. září (ČTK) - Finská Nokia začala distribuovat do prodejní sítě očekávaný chytrý mobil N8. Podnik dnes uvedl, že telefon bude dostupný v následujících týdnech. Analytici považují model N8 za prvního skutečného rivala amerického iPhonu z produkce finské firmy.

Nokia minulý týden oznámila, že odkládá o několik týdnů dodávky N8 pro klienty, kteří si telefon objednali. Akcie podniku na to reagovaly poklesem, a to ve stejný den, kdy vedení podniku převzal jeho nový generální ředitel Stephen Elop.

Načasování prodeje modelu N8 a jeho odbyt považují analytici za rozhodující faktor ziskových marží Nokie ve třetím a posledním čtvrtletí roku. "Nokia N8 přilákala nejvyšší počet objednávek od spotřebitelů za historii Nokie," uvedl Jo Harlow, šéf divize chytrých telefonů finské společnosti.

N8 je prvním chytrým mobilem Nokie, který pracuje s novou verzí softwaru Symbian. N8 vyčnívá nad rivaly díky fotoaparátu s rozlišením 12 megapixelů, má ale pomalejší procesor. Podle původních plánů měl jít na trh již v červnu. Konkurenční iPhone od americké skupiny Apple je ale na trhu již tři roky.

V dubnu Nokia varovala, že inovace softwaru potrvá kvůli problémům s kvalitou déle, než její manažeři předpokládali. Tehdy podnik uvedl, že N8 dorazí k zákazníkům do konce září.

Slabá nabídka chytrých mobilů a potíže se softwarem byly hlavními příčinami, proč Nokia vyměnila v první polovině měsíce generálního ředitele. Olli-Pekka Kallasvuo odešel a nahradil ho Elop z Microsoftu, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK