Slovensku hrozí soud kvůli výběru mýta, Brusel zasílá varování

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. září (zpravodaj ČTK) - Slovensku hrozí soud kvůli tendru na systém elektronického výběru mýta. Podle Evropské komise při udělení zakázky firmě SkyToll, která soutěž vyhrála s nejdražší nabídkou, byla porušena pravidla. Brusel dnes informoval, že se komisaři shodli, že zašlou Bratislavě takzvané odůvodněné stanovisko. To představuje poslední krok před tím, než se případ posune do Lucemburku k Soudnímu dvoru EU.

Eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier před tímto krokem varoval už před několika dny při návštěvě Bratislavy. Pokud Slovensko do dvou měsíců nepřistoupí k nápravě situace, komise se patrně obrátí na unijní tribunál.

Elektronický výběr mýtného byl na Slovensku spuštěn v lednu. Poplatky za jízdu po dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy musí hradit řidiči vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Stát by měl za vybudování a provoz systému v nejbližších 13 letech zaplatit 852 milionů eur (asi 20,1 miliardy Kč). SkyToll vyhrál tendr díky tomu, že v soutěži zůstal po vyloučení ostatních zájemců sám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK