Brusel chce přitvrdit v boji s kybernetickým zločinem

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. září (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce přitvrdit boj s kybernetickou kriminalitou, která je podle ní na vzestupu. Dnes pro to přišla s návrhy, které mají prý Evropu pomoci ochránit před takovýmito ataky zaměřenými na moderní technologie a systémy.

Jednak jde o posílení agentury ENISA, která se touto problematikou zabývá, jednak o to, že by pachatelé útoků či výrobci škodlivého softwaru mohli být hnáni před soud, kde by pak čelili těžším sankcím.

Členské státy by rovněž měly na základě těchto návrhů povinnost rychle reagovat na žádosti o pomoc v případě kybernetických útoků.

"Zločin si hledá nové cesty," podotkla eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmsrömová s tím, že s určitým softwarem je možné získat kontrolu nad velkým množstvím počítačů či ukrást čísla kreditních karet.

"Tyto návrhy, které dnes dáváme na stůl, jsou významným krokem kupředu, protože kriminalizujeme vývoj a prodej škodlivého softwaru a zlepšujeme evropskou policejní spolupráci," dodala.

Návrhy nyní budou předloženy Evropskému parlamentu a také členským zemí, jejichž souhlas je k případnému vstupu v platnost zapotřebí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK