Konkurenti Gazpromu chtějí prolomit monopol na ruský vývoz plynu

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 30. září (ČTK) - Místopředseda ruské vlády Igor Sečin, který předsedá ruské ropné skupině Rosněfť, dnes podpořil ambiciózní plán podniku prodávat zemní plyn do Číny. Návrh představuje výzvu pro státní gigant Gazprom, který má nyní ruský monopol na vývoz plynu. Ambice vyvážet plyn má také největší ruská nestátní firma v ropném průmyslu Lukoil.

"Je to jednotná pozice a nyní existuje ve formě požadavku," řekl Sečin. Dodal, že se změna bude dojednávat ve spolupráci se samotným Gazpromem.

Lukoil v úterý podepsal dohodu o spolupráci s čínskou společností China National Petroleum Corporation (CNPC) o budoucích dodávkách zemního plynu do Číny, pravděpodobně ze střední Asie.

Po Gazpromu druhý největší producent plynu v Rusku, společnost Novatek, se poohlíží po vývozu zkapalněného plynu LNG z poloostrova Jamal. "Rivalové se připravují na prolomení monopolu Gazpromu a budou schopni plyn vyvážet," věří analytik skupiny Trojka Dialog.

Lidé z vedení Rosněfti se tento týden zmínili o tom, že jednají s Gazpromem o prodeji plynu do Číny. Analytici Deutsche Bank dodávají, že za podpory Sečina je možné, že ropná Rosněfť bude plyn do Asie časem dodávat. Gazprom má nyní na potrubní vývoz plynu monopol ze zákona.

Gazprom si ale tento týden pozici na exportním trhu upevnil. Podnik uzavřel s čínskou společností CNPC dohodu o ročních dodávkách 30 miliard krychlových metrů plynu od konce roku 2015, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK