Slovensko plánuje příští rok schodek rozpočtu 3,82 miliardy eur

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. září (ČTK) - Schodek slovenského státního rozpočtu by měl v příštím roce vzrůst na 3,82 miliardy eur (asi 94 miliard Kč) ve srovnání s plánovaným letošním deficitem 3,75 miliardy eur. Vyplývá to z návrhu zákona o státním rozpočtu, který vypracovalo slovenské ministerstvo financí. O návrhu bude příští týden pravděpodobně jednat vláda, parlamentu by měl být předložen do poloviny října. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Martin Jaroš.

Velikost schodku pro příští rok úřad oproti dříve zveřejněným informacím mírně snížil. Původně ministerstvo předpokládalo schodek 3,84 miliardy eur. Příjmy státu by měly napřesrok stoupnout o 4,5 procenta na 13,09 miliardy eur a výdaje by se měly zvýšit o necelá čtyři procenta na 16,92 miliardy eur.

Vláda chce v příštím roce zlepšit stav veřejných financí. Předložila proto již několik návrhů na změnu daňových zákonů, které mají zvýšit příjmy. Na straně výdajů chce vláda ušetřit propouštěním zaměstnanců státní správy či snižováním platů politiků a úředníků.

Kabinet počítá v příštím roce se snížením veřejného schodku na 4,9 procent hrubého domácího produktu z předpokládaných 7,8 procenta v letošním roce. Letošní schodek státního rozpočtu totiž zřejmě výrazně překročí plánovanou hodnotu.

Česká vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 135 miliard Kč, letos předpokládá deficit 162,9 miliardy korun. Rozpočtový cíl vlády pro deficit veřejných financí v roce 2011 činí 4,6 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK