ICT Unie: Zdražení elektřiny ohrozí zahraniční investice

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Zvýšení cen elektrické energie příští rok zdraží provoz datových center a ohrozí některé zahraniční investice v Česku. Vyšší ceny elektřiny totiž mohou investory přimět k tomu, že plánované či už provedené strategické investice v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) raději přesunou do jiné země. ČTK to dnes sdělil prezident Sdružení pro informační technologie a telekomunikace (ICT Unie) Svatoslav Novák. Podle Energetického regulačního úřadu cena elektřiny pro průmyslové podniky příští rok kvůli vyššímu příspěvku na obnovitelné zdroje vzroste zhruba o 17 procent.

"I když se naplní mírnější odhady, hovořící o deseti až patnáctiprocentním zvýšení ceny za elektřinu, půjde pro mnoho organizací a konkrétních projektů o pořádnou ránu. I takové zdražení může být doslova likvidační," uvedl Novák. Poskytovatelé ICT služeb s vysokou přidanou hodnotou se totiž podle Nováka neobejdou bez datových center s vysokým výpočetním výkonem, takže mají značnou energetickou spotřebu. Náklady na elektřinu tvoří zhruba 40 procent celkových provozních nákladů datových center. Pokud elektřina zdraží, tak poskytovatelé těchto služeb budou muset zvýšit ceny pro zákazníky, kteří naopak požadují, aby ceny kvůli tvrdému konkurenčnímu boji už nerostly.

Podle Nováka tak hrozí, že tito zákazníci začnou využívat služby zahraničních firem. Nadnárodní společnosti, které pečlivě zvažují ekonomickou výhodnost center strategických ICT služeb v jednotlivých zemích, kvůli zdražení elektřiny mohou umístit projekt mimo ČR. "Ty společnosti, které v ČR podobné centrum již úspěšně vybudovaly, mohou kvůli zvýšení provozních nákladů a odlivu zákazníků uvažovat o přesunu jinam," varoval Novák.

Mezi nejdůležitější realizované strategické investice do oblasti ICT v ČR lze zařadit například centrum společnosti DHL v Praze, Integrated Delivery Center firmy IBM v Brně nebo vývojové centrum společnosti Tieto v Ostravě.

Nepříznivý dopad bude mít zdražení elektrické energie také na rozpočty tuzemských institucí, které se zaměřují na špičkový technologický výzkum a vývoj a k činnosti potřebují výkonná datová centra. "Přitom právě zaměření na inovace, pokročilý výzkum a poskytování ICT služeb s vysokou přidanou hodnotou je cesta, kterou by se ČR rozhodně měla ubírat a jíž by se mělo dostat koncepční podpory ze strany politické reprezentace," podotkl Novák, podle kterého by vláda měla výraznému nárůstu cen elektřiny zabránit.

Stát nyní hledá způsoby, jak růst cen elektřiny v příštím roce omezit. V rámci opatření, která mají omezit zdražování elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren, zrušila vláda od příštího roku podporu slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Podporovat chce jen střešní instalace. Vláda ruší fotovoltaickým elektrárnám také osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost technologické části elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK