iHNed: Nečas chce zvýšit nižší sazbu DPH z 10 až na 17 procent

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent na 16 až 17 procent. Podle serveru iHNed.cz to řekl premiér Petr Nečas. Zároveň by se podle premiéra měla snížit základní sazba DPH z 20 na 19 procent a firmám by klesly odvody na sociální pojištění o 3,5 procenta.

"V rámci důchodové reformy chceme snížit odvody firem na sociální pojištění. Budu prosazovat, abychom úplně zrušili jejich odvody na nemocenské pojištění a státní politiku zaměstnanosti, tedy celkem 3,5 procenta," řekl Nečas.

Celkem by zrušení těchto odvodů podle premiéra znamenalo výpadek v rozpočtu 36 miliard korun ročně. Chybějící peníze by měly být nahrazeny právě zvýšením snížené sazby DPH, uvedl server. Snížená sazba DPH se uplatňuje například u potravin, léků nebo vybraných služeb.

V ČR se naposledy základní sazba DPH zvýšila od ledna 2010 z 19 procent na 20 procent a snížená sazba z devíti na deset procent. Členské státy EU jsou vázány limity pro výši základní a snížené sazby DPH. V souladu se směrnicí EU nesmí být snížená sazba DPH nižší než pět procent a základní sazba DPH musí být v rozmezí 15 až 25 procent.

Stát vybral z DPH letos do poloviny září 172,3 miliardy korun, tedy meziročně zhruba o 12 miliard korun více. Ne celý výnos ovšem získá státní rozpočet, DPH je sdílenou daní a její poměrná část je tak i příjmem měst a krajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK