Ropa dál zdražuje, Brent je díky statistice za více než 82 dolarů Upravili jsme první dva odstavce, doplnili jsme další informace v celém textu, odstranili jsme překonané informace, změnili jsme titulek. --------------------

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu a reagovaly převážně na lepší statistiku ze Spojených států. Oba hlavní typy suroviny se tak dostaly nejvýše za sedm týdnů, ve výraznějším růstu jim ale bránil dolar, který smazal část předchozích ztrát. Za růstem cen je naopak i nečekaný pokles zásob ropy.

Kolem 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 82,20 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila asi o 1,8 procenta. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v podobném rozsahu na 79,30 USD.

"Pevnější euro, růst akcií v Asii, lepší data o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti a revize údajů o HDP potvrzují včerejší (středeční - pozn. ČTK) čerstvý pohled na fundamentální faktory," podotkl šéf společnosti Cameron Hanover Peter Beutel. Vyloučit nelze ani to, že se trochu zvedne poptávka a klesnou zásoby, řekl.

Nová data z amerického trhu práce dnes ukázala, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl, což ukazuje na mírné zlepšení celkové situace. Lepší byly také údaje o růstu ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí rostla tempem 1,7 procenta. Podle předběžných dat růst činil 1,6 procenta.

Dolar dnes omezil ztráty, které nabíral v minulých dnech a kdy spadl na osmiměsíční minimum ke koši měn. Dolar se zpravidla pohybuje opačně k ceně ropy a dalších komodit, na tvorbu cen má ale vliv více faktorů. Některé ropné produkty zdražují i kvůli stávce v klíčovém francouzském terminálu Fos-Lavera.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 82,17 80,77 New York - Nymex WTI listopad 79,26 77,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK