AP: Novým šéfem banky UniCredit byl zvolen Federico Ghizzoni

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Milán 30. září (ČTK) - Novým šéfem největší italské banky UniCredit byl dnes zvolen Federico Ghizzoni (54), který dosud zastával funkci náměstka. Informovala o tom agentura AP. Ghizzoni nahradí Alessandra Profuma (53), který se nejvyššího postupu nečekaně vzdal teprve minulý týden. UniCredit působí i v Česku.

UniCredit chtěla na výběr nového šéfa více času, začala na ni ale tlačit italská centrální banka, která nechce, aby největší finanční instituce v zemi zůstala dlouho bez šéfa.

Profumo odstoupil po kritice za to, že v bance posilují vliv akcionáři z Libye. Akcionářům se ale nelíbily ani poslední hospodářské výsledky banky, které naznačují, že UniCredit z hlediska tvorby zisku zaostává za rivaly. Profumovi je ale třeba přičíst k dobru, že z původně malé regionální banky vybudoval významného hráče evropského významu.

Ghizzoni byl jedním ze dvou horkých favoritů, o nichž se na funkci nového šéfa banky uvažovalo. Prvním byl Roberto Nicastro, který byl zpočátku považován za Profumova nástupce. Podle informovaných zdrojů ale do výběru zasáhli akcionáři z Německa, kteří Ghizzoniho považují za lepší volbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK