Euro pokračuje v růstu vůči dolaru

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Evropská měna pokračuje v růstu vůči dolaru a opět překonala nejvyšší hodnotu za pět měsíců. Je také na nejlepší cestě vykázat za třetí čtvrtletí nejvyšší růst za osm let. Evropskou měnu dnes podpořil tendr Evropské centrální banky. Posiluje i japonský jen kvůli konci čtvrtletí, které je spojeno s vyšší poptávkou po měně od domácích vývozců.

Kolem 17:40 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3654 USD. Od počátku čtvrtletí euro vůči dolaru posílilo o 12 procent, a je tak na nejlepší cestě vykázat nejvyšší čtvrtletní procentní růst od roku 2002. Za celý měsíc euro zatím vzrostlo o 7,5 procenta, nejvíce od prosince 2008. Dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 83,39 JPY. Ke koši šesti hlavních měn pak klesl o 0,2 procenta na 78,507 bodu, když během dne se propadl až na osmiměsíční minimum 78,414 bodu. Za celé čtvrtletí dolar ke koši měn klesl o více než osm procent, a jeho pokles tak zřejmě bude nejvyšší od druhého čtvrtletí 2002.

Dnešní nabídka úvěrů od ECB ukázala, že banky v eurozóně méně závisí ne penězích od evropské banky. Zpráva posílila očekávání, že region by mohl začít pozvolna odstraňovat opatření na stimulaci ekonomiky dříve než velké ekonomiky, jako Spojené státy a Británie. To překonalo i strach investorů z fiskálních a bankovních problémů Irska.

Euro však smazalo část zisků vůči dolaru po regionální statistice z USA. Ta ukázala, že aktivita firem v oblasti Středozápadu byla vyšší, než se čekalo. "Tato (statistika) byla solidní a určitě je dobrým znamením pro odvětví zpracovatelského průmyslu," komentoval údaje pro agenturu Reuters obchodník Travelex Global Business Payments Joe Manimbo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK