BP obnoví výplatu dividend asi už začátkem příštího roku

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Nadnárodní těžební koncern BP obnoví výplatu dividend asi už začátkem příštího roku. Řekl to dnes nový šéf BP Robert Dudley, který se úderem půlnoci z dneška na pátek oficiálně ujímá funkce. V ní nahradí Tonyho Haywarda, který kvůli rozsáhlé ekologické katastrofě v Mexickém zálivu byl v polovině letošního roku nucen rezignovat.

Dudley řekl, že firma výplatu dividend obnoví asi už v prvním čtvrtletí 2011. Konečné slovo ale bude mít správní rada, která se touto otázkou bude zabývat před koncem letošního roku.

Dudley v rozhovoru s britskou zpravodajskou stanicí BBC řekl, že výplatu dividend v uvedeném termínu asi prosadí, ale není si zatím jist, v jaké výši by dividenda mohla být zpočátku vyplácena. Podnik musí brát zřetel na vysoké odškodné a další náklady v souvislosti s katastrofou.

Zmíněná katastrofa se stala letos v dubnu po explozi na ropné plošině Deepwater Horizon. Tu měla BP pronajatou od americké společnosti Transocean. Z vrtu Macondo na dně Mexického zálivu, na který byla plošina napojena a který patřil BP, do moře asi čtvrt roku unikala ropa. Ta znečistila velkou část pobřeží a řadě drobných živnostníků a provozovatelů hotelů způsobila velké finanční škody.

BP kvůli vzneseným nárokům a pod tlakem americké vlády v létě vytvořila speciální fond, do něhož v příštích čtyřech letech převede zhruba 20 miliard dolarů (asi 360 miliard Kč). Jde o vázaný účet, z něhož se budou uspokojovat prokázané nároky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK