USA uvalily sankce na firmu spojenou z energetickou firmou Íránu

30.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. září (ČTK) - Spojené státy uvalily ekonomické sankce na švýcarskou dceřinou společnost íránské ropné firmy National Iranian Oil Company. Čtyři zahraniční energetické společnosti, Total, Statoil, ENI a Royal Dutch Shell pak souhlasily s omezením svých energetických dohod s Íránem, čímž se vyhnuly kritice USA. Uvedl to dnes náměstek americké ministryně zahraničí James Steinberg.

Sankce je první přímou akcí USA vůči firmám napojeným na íránský energetický sektor podle nového zákona o zpřísnění sankcí vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu přijatému v letošním roce.

"Mezinárodní společenství by mělo kolektivně opustit běžný podnikatelský přístup k Íránu," uvedl Steinberg na tiskové konferenci. Čtyři zahraniční společnosti měly podle Steinberga nárok na výjimku ze zákona, protože poskytly Spojeným státům prokazatelné záruky, že buď zastavily nebo zastavují své energetické operace napojené na Írán.

Ministerstvo zahraničí však rovněž zahájilo vyšetřování některých dalších zahraničních firem, které musí ještě poskytnout záruky, že končí své aktivity v Íránu. Jejich jména Steinberg neposkytl.

Švýcarská společnost, vůči které USA uplatily sankce, se jmenuje Naftiran Intertrade. Sankce mají podle Steinberga být významnou ranou pro íránský energetický sektor. Steinberg uvedl, že firma poskytuje stovky milionů dolarů na financování rozvoje ropných projektů v Íránu a sankce USA ji mají dále izolovat od mezinárodní obchodní komunity, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK