Nezaměstnanost v Japonsku opět klesla, deflace však přetrvává

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Nezaměstnanost v Japonsku se v srpnu snížila druhý měsíc po sobě a její míra klesla na 5,1 procenta z červencových 5,2 procenta. Třetí největší ekonomiku světa však nadále podkopává deflace; spotřebitelské ceny jsou v meziročním srovnání v záporném pásmu již 18. měsíc bez přerušení.

Jádrový index spotřebitelských cen bez započtení čerstvých potravin vykazoval v srpnu meziroční pokles o jedno procento po červencovém tempu 1,1 procenta. Index pro oblast Tokia za září byl rovněž nižší o jedno procento. Údaje se shodovaly s odhady analytiků.

Deflační tendence tíží japonskou ekonomiku od krize z počátku 90. let. Pokles cen oslabuje ekonomický růst, protože stlačuje firemní zisky, nutí ke snižování mezd a vede k odkládání nákupů. Vedle slabé ekonomiky nyní k deflaci přispívá zejména silný kurz japonského jenu.

Proti silnému jenu, který ohrožuje japonský vývoz, v polovině minulého měsíce vláda zasáhla první intervencí po šesti letech a analytici čekají, že centrální banka by příští týden mohla podpořit ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky. Slabost ekonomiky naznačují i jiné údaje z poslední doby, například pokles průmyslové výroby a zhoršené vyhlídky ve firemním sektoru.

Počet nezaměstnaných v zemi činil v srpnu 3,37 milionu a proti loňskému srpnu klesl o 6,6 procenta. Japonsko započítává jako nezaměstnané jen ty, kdo aktivně hledají práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK