Akcie v USA uzavřely ve čtvrtek nejlepší čtvrtletí za tento rok

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Akcie amerických firem sice za čtvrtek klesly, ale uzavřely nejlepší čtvrtletí za poslední rok. Širší trh a index Nasdaq si připsaly nejvyšší měsíční zisky od dubna minulého roku. Trh tak letos popřel statistiky, podle nichž je pro americké akcie září historicky nejhorším měsícem v roce.

Klíčový index Dow Jones za čtvrtek odepsal 47,23 bodu, a oslabil tak během dne o 0,44 procenta na 10.788,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se během dne snížil o 7,94 bodu na 2368,62 bodu, tedy o třetinu procenta.

Data, která statistici zveřejnili ve čtvrtek, ukázala, že růst americké ekonomiky byl ve druhém čtvrtletí mírně lepší, než se myslelo. Hrubý domácí produkt podle konečných údajů vzrostl ve druhém čtvrtletí o 1,7 procenta proti předběžným 1,6 procenta. I tak ekonomika rostla nejpomaleji za téměř rok. K mírnému zlepšení přispěly hlavně vyšší výdaje spotřebitelů a zásoby firem.

Na širším trhu se index S&P 500 za září, které pro americké akcie běžně bývá nejhorším měsícem v roce, zvýšil o 8,8 procenta. Za čtvrtletí si index připsal 10,7 procenta, což byl nejvyšší čtvrtletní zisk za rok.

Během čtvrtka bylo obchodování kolísavé. Investory rozdělily blížící se konec čtvrtletí a povzbudivá čísla o ekonomice, a tak akcie během dne rostly i klesaly.

Na devizovém trhu dosáhl kurz eura nejvyšší úrovně za pět měsíců poté, co se ukázalo, že banky v eurozóně již nejsou tolik závislé na prostředcích od Evropské centrální banky. V závěru obchodování se kurz evropské měny vrátil k 1,3632 USD, i když během dne dosáhl 1,3684 USD.

Během čtvrtletí posílilo euro vůči dolaru o 12 procent, což je jeho nejvyšší nárůst od června 2002. A za září evropská měna vzrostla o 7,5 procenta, nejvíce od prosince 2008. Dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 83,44 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK