Japonské akcie s pomocí údajů z USA stouply o 0,4 procenta

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonský akciový trh otevřel nový měsíc mírným růstem, i když počáteční zisky kvůli vlně pozdějších prodejů neudržel. Investory přiměl čtvrteční dvouprocentní pokles ke zpětným nákupům, tokijský trh také podpořily příznivější údaje z americké ekonomiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 0,4 procenta na 9404,23 bodu. V první polovině obchodování získával až 1,1 procenta, pak jej však stáhly dolů rozsáhlé prodeje termínových kontraktů a propad bankovních akcií. V září Nikkei získal 6,2 procenta, což bylo nejvíce za půl roku.

Japonský trh povzbudily dílčí americké údaje o poklesu počtu nových nezaměstnaných a zlepšení regionální průmyslové aktivity. Akcie bank naopak oslabovaly v obavách z potíží v evropském bankovním sektoru a z dopadů zpřísněné globální regulace.

Na devizovém trhu v Asii euro opět zpevňovalo k dolaru a díky údajům o příznivém vývoji čínského průmyslu posílily i další měny s vyššími výnosy jako australský dolar. Americkou měnu oslabují dohady o tom, že centrální banka (Fed) v listopadu podnikne na podporu slabé ekonomiky další kolo "kvantitativního uvolňování" v podobě rozšíření nákupů vládních dluhopisů.

Euro k dolaru posílilo ke konci tokijského obchodování o 0,2 procenta na 1,3663 USD a přiblížilo se čtvrtečnímu pětiměsíčnímu maximu 1,3684 USD. Evropská měna ze svého červnového minima oživila již o 15 procent. Dolar k jenu klesl o 0,1 procenta na 83,47 JPY, zůstal však nad 15letým minimem pod 83 jeny, jehož dosažení japonské úřady přimělo v polovině září k první intervenci proti silnému jenu za šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK