ČSÚ: Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,8 procenta HDP

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Deficit veřejných financí loni stoupl na 5,80 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 2,72 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad, který tak zpřesnil údaj z počátku dubna. Tehdy uváděl deficit za loňský rok ve výši 5,93 procenta HDP.

Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka. Deficit veřejných financí, podle oficiální terminologie deficit vládních institucí nebo deficit vládního sektoru, je založen na takzvané metodice ESA 95 a je předmětem kontroly ze strany EU. Schodek by neměl přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK