Šéfem Hewlett-Packardu byl jmenován Léo Apotheker

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 1. října (ČTK) - Generálním ředitelem americké počítačové firmy Hewlett-Packard byl jmenován Léo Apotheker (57), bývalý šéf německé softwarové firmy SAP. Překvapivé jmenování Apothekera oznámil HP v noci na dnešek a akcie podniku po závěru obchodování na burze oslabily o tři procenta.

Někteří investoři se obávají, zda bude veterán softwarového odvětví a technologického regionu Silicon Valley schopen vést gigant s více než 300.000 zaměstnanců. Apotheker odešel náhle z vedení SAP jen sedm měsíců po jmenování kvůli řadě stížností od klientů.

Apotheker střídá v pozici šéfa HP Marka Hurda, který byl z vedení počítačové společnosti nucen odejít počátkem srpna. Bývalá obchodní partnerka firmy asi dva měsíce předtím Hurda obvinila ze sexuálního obtěžování, které se však nepotvrdilo. Vyšetřování ale odhalilo nesrovnalosti v účtech.

Pozici předsedy Hewlett-Packardu, kterou Hurd zastával také, obsadí Ray Lane, bývalý vrcholný manažer softwarového gigantu Oracle.

Vedení HP s sebou nese značné nároky a očekávání. Ale na rozdíl od roku 2005, kdy Hurd přebíral firmu, v níž byl zmatek, se Apotheker postaví do čela podniku, který je řízený dobře a po němž akcionáři nepožadují další kolo snižování nákladů.

HP připomíná, že Apotheker pomohl v SAP transformovat výzkum a vývoj. Sám manažer uvedl, že se v HP zaměří na inovace a růst. Zároveň chce, aby HP pokračoval ve zvyšování efektivity.

O jmenování Apothekera do čela HP se ale vyjádřila s obavami například analytička společnosti Fort Pitt Capital Kim Caugheyová. "SAP je velmi odlišný typ podniku než HP a to je moje největší obava," citovala ji agentura Reuters.

S bývalým ředitelem Hurdem se HP minulý týden dohodl na vyrovnání, které mu umožní nastoupit do konkurenční firmy Oracle. Příměří mezi oběma stranami tak ukončilo dva týdny nejistot, zda HP, největší technologická firma na světě, podá na Hurda žalobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK