Slovenský vládní schodek do září více než dvojnásobný než loni

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. října (ČTK) - Deficit slovenského státního rozpočtu stoupl za prvních devět měsíců letošního roku na 3,11 miliardy eur (76 miliard Kč) a dosáhl 83 procent ročního plánu. Proti prvním třem čtvrtletím loňského roku vzrostl schodek na více než dvojnásobek z tehdejších 1,36 miliardy eur, oznámil dnes slovenské ministerstvo financí. V samotném září schodek činil 290 milionů eur.

Příjmy rozpočtu do konce září stouply meziročně o čtyři procenta na 7,54 miliardy eur, což jsou asi tři pětiny celoročního plánu. Ministerstvo v poslední rozpočtové prognóze odhadlo, že daňové příjmy, což je hlavní součást příjmů rozpočtu, dosáhnou letos 93,6 procenta původně očekávané úrovně.

Výdaje rozpočtu za prvních devět měsíců vzrostly proti stejnému období loňska o téměř čtvrtinu a dosáhly 10,65 miliardy eur. Bývalá vláda Roberta Fica je na tento rok naplánovala na 16,28 miliardy eur.

Státní rozpočet je nejvýznamnější součástí bilance veřejných financí, která by letos podle posledního odhadu měla skončit ve schodku 7,8 procenta ročního výkonu ekonomiky. Ministerstvo financí ještě za bývalého ministra Jána Počiatka plánovalo na letošek deficit veřejných financí 5,5 procenta HDP.

Ministerstvo pro příští rok počítá s růstem schodku na 3,82 miliardy eur z letošních 3,75 miliardy. Díky růstu ekonomiky a inflaci by však deficit veřejných financí v poměru k HDP mohl klesnout na 4,9 procenta HDP. Vláda k tomu přispěje sadou opatření, mimo jiné zvýšením spotřebních daní a daně z přidané hodnoty nebo úsporami státních výdajů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK