iDNES.cz: Šéf SŽDC Jan Komárek na vlastní žádost skončil

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jan Komárek skončil k poslednímu září ve funkci. Komárek odešel na vlastní žádost, uvedl dnes server iDNES.cz s odvoláním na vyjádření náměstka ministra dopravy Radka Šmerdu. Komárka podle serveru nejspíše nahradí jeho náměstek Pavel Habarta.

"Je to pravda, (Komárek) skončil ke čtvrtku," uvedl Šmerda. Správní rada SŽDC má dnes podle něj rozhodnout o tom, koho pověří dočasně řízením. Nejčastěji se mluví o Habartovi, kterého na SŽDC dosadil jako náměstka pro audit ministr dopravy Vít Bárta (VV).

Komárek je po Alfredu Brunclíkovi z Ředitelství silnic a dálnic v krátké době druhým končícím šéfem velké státní organizace, která ročně prostaví desítky miliard korun. V čele SŽDC byl od jejího založení v roce 2003 až dosud. Přišel z firmy OHL-ŽS, která získává dlouhodobě na železnici obří zakázky, připomněl server.

O odchodu Komárka se mluvilo od nástupu ministra Bárty. Správce železnic se podle serveru nejprve příliš neměl k dojednávání slev u stavebních firem na výstavbách nových tratí, ale nakonec SŽDC našlo větší slevy, než silničáři. Jednání o slevách ale vedl více právě Habarta.

SŽDC má na starosti provoz většiny železničních tratí v ČR a také jejich rekonstrukci a výstavbu nových úseků. Právě za některé úseky čelí velké kritice, že se staví zbytečně a draze. Jen letos dostane od státu a evropských fondů dohromady přes 35 miliard korun, napsal iDNES.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK