Ikea vytvořila ve fiskálním roce rekordní tržby 23,1 mld. eur

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 1. října (ČTK) - Švédská Ikea vytvořila v uplynulém fiskálním roce rekordní tržby i přes zpomalující se růst světové ekonomiky. Světově největší maloobchod s nábytkem uvedl, že mu tržby za 12 měsíců do konce srpna vzrostly o 7,7 procenta na 23,1 miliardy eur (563,6 miliardy Kč).

Podnik proslulý ve světě nábytkem, který si zákazník vybalí doma z plochých krabic a smontuje sám, zisk nezveřejňuje a uvádí pouze tržby. Generální ředitel společnost Mikael Ohlsson se o ročním obratu zmínil ve švédském ekonomickém deníku Dagens Industri.

"Je pravda, že nejsme zcela spokojeni nikdy," řekl manažer listu. "Byl to ale mnohem lepší výsledek, než jsme předpokládali, a mnohem lepší vzhledem k tomu, jak nebývale tvrdé je ekonomické prostředí na mnoha našich trzích," dodal.

Řetězec má 280 obchodů ve 26 zemích včetně České republiky. O růst nyní usiluje především v Asii, kde mnoho ekonomik roste rychleji než západní státy. Ohlsson dodal, že se Ikea chce nyní soustředit na expanzi v Rusku, Číně, Indii a Jižní Koreji, uvedla agentura Reuters.

V Česku Ikea provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky a v hospodářském roce 2009 končícím loni v srpnu zvýšila čistý zisk na 666,8 milionu korun z 645 milionů o rok dříve. Celkové tržby Ikea ČR včetně restaurací a prodeje potravin se loni zvýšily na 7,28 miliardy korun z 6,8 miliardy korun ve finančním roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK