Firmy z bývalého konglomerátu Hyundai bojují o Hyundai E&C

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 1. října (ČTK) - Dvě znepřátelené rodinné skupiny z bývalého největšího korejského konglomerátu Hyundai svedou souboj o kontrolní podíl v největší korejské stavební společnosti Hyundai Engineering & Construction (E&C) za více než 2,5 miliardy USD (asi 44 miliard Kč). Jedním z protivníků je světově známá automobilka Hyundai Motor, druhou je Hyundai Group, sdělila dnes Korea Exchange Bank, hlavní akcionář Hyundai E&C.

Soupeřící firmy vedou znepřátelení členové zakládající rodiny původního konglomerátu, k jehož rozpadu vedly před desetiletím právě rodinné spory. Na jedné straně stojí šéf Hyundai Motor Čong Mong-ku, který je nejstarším synem zakladatele konglomerátu Čong Ču-junga; proti němu stojí šéfka Hyundai Group a vdova po nejoblíbenějším zakladatelově synovi Hjon Čong-un.

Podle analytiků má větší šanci v souboji o 35 procent akcií Hyundai E&C bohatá Huyndai Motor. Pátá největší automobilka světa má vzhledem k aktivům nízký dluh, šestkrát menší proti dluhu přepravní společnosti Hyundai Merchant Marines, což je hlavní aktivum Hyundai Group.

Původní Hyundai Group byla po korejské válce jedním z hlavních motorů strmého korejského růstu, díky němuž se chudá země stala čtvrtou největší ekonomikou v Asii. Po smrti zakladatele Čonga se konglomerát rozdělil do několika samostatných skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK