EU se možná vzdá dvou křesel v Mezinárodním měnovém fondu

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. října (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se možná vzdá dvou křesel ve výkonném sboru Mezinárodního měnového fondu (MMF). Po jednání ministrů financí EU v Bruselu o tom dnes informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje. Pokud se evropská sedmadvacítka k tomuto kroku nakonec skutečně odhodlá, uvolní tím místo velkým rozvojovým ekonomikám.

"Proti tomuto návrhu (opuštění dvou křesel) se neozvaly žádné hlasy," řekl nejmenovaný zdroj. Američané v srpnu zablokovali návrh, aby ve výkonném sboru fondu nadále zasedalo 24 členů, z nichž osm patří pod největší členské státy a zbylých 16 zastupuje jednotlivé skupiny zemí.

Spojené státy tak EU nutí, aby byla v MMF zastoupena jako celek celá unie, nebo alespoň eurozóna. V současnosti mají Německo, Francie a Velká Británie po jednom zástupci.

"Pro Evropany bude velmi důležité, aby byli jednotní a měli jasnou pozici," řekl již před časem šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet, který dlouho prosazuje jedno křeslo v MMF pro celou eurozónu. Pokud by se celá záležitost nevyřešila do listopadu, výkonný sbor fondu se vrátí ke své původní velikosti a Indie a Brazílie přijdou o své výhradní zastoupení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK