Ropa díky ekonomice stoupla nad 80 USD na maximum za 7 týdnů

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vystoupily na maximum za sedm týdnů a americká ropa se přehoupla zpět nad 80 dolarů za barel. K růstu přispívalo zlepšení vyhlídek globální ekonomiky po příznivých statistických údajích ze Spojených států a Číny.

Cena americké lehké ropy WTI po 13:00 SELČ stoupla o více než jeden dolar až na 81,08 dolaru za barel, nejvýše od poloviny srpna. Za celé září WTI posílila o 11,2 procenta a zaznamenala nejvyšší měsíční přírůstek od loňského května. Severomořská ropa Brent zdražila o 90 centů na 83,20 USD za barel.

Ve čtvrtek ropný trh podpořily údaje o poklesu počtu nových nezaměstnaných ve Spojených státech, zlepšení regionální průmyslové aktivity a růstu spotřebitelských výdajů. Dnes trh ovlivnily příznivé údaje o zesílení průmyslové aktivity v Číně.

"Údaje naznačují, že v poslední době nedošlo k žádnému útlumu ekonomické aktivity, což je pro ceny velmi povzbudivé, protože Čína bude v dohledné budoucnosti hlavním zdrojem růstu poptávky po ropě," řekl agentuře Reuters ropný analytik banky Credit Agricole Christophe Barret.

Ceny ropy zůstávají po většinu tohoto roku v rozmezí 70 až 80 dolarů za barel, což je úroveň, kterou preferují i ropné země kartelu OPEC. Podle analytiků cena WTI po výstupu k 81 dolarům klesne zpět a nebude schopna udržet se nad 80 dolary. "Ve středním až dlouhodobém pohledu, to znamená od příštího měsíce, fundamentální faktory pravděpodobně neumožní cenu nad 80 dolary. Tyto faktory se ve skutečnosti nijak nezměnily, změnila se jen nálada trhu," řekl Carsten Fritsch z Commerzbank.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 13:16 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 83,20 82,31 New York - Nymex WTI listopad 80,97 79,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK