Repsol a Sinopec budou spolupracovat na těžbě ropy v Brazílii

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 1. října (ČTK) - Španělská ropná firma Repsol a čínská rafinerie Sinopec Group se dohodly na vytvoření společného podniku za 17,8 miliardy USD (zhruba 316,8 miliardy Kč), který se zaměří na rozvoj nalezišť ropy Repsolu v Brazílii. V rámci dohody navýší španělská firma kapitál své divize Repsol Brasil o více než 7,1 miliardy USD a všechny tyto nové akcie získá Sinopec. Vznikne tak jedna z největších soukromých energetických firem v Latinské Americe, ve které bude mít Sinopec podíl 40 procent. Uvedl to Repsol v dnešním prohlášení.

Čínská ekonomika vysoce roste, což s sebou přináší i prudké zvýšení poptávky po surovinách. Čína proto v posledních letech masivně investuje do těžby a ropného majetku v Latinské Americe a Africe. Z Latinské Ameriky se doposud nejvíce soustředila na ropu v Brazílii, nerostné suroviny v Peru a ropu a sóju v Argentině.

Dohoda představuje výrazný zisk pro Repsol. Hodnota jeho brazilských operací je v současnosti vyčíslena na 10,664 miliardy USD. Repsol zde spolupracuje s brazilskou státní ropnou firmou Petrobras a má zde podíly v některých projektech na jižním pobřeží.

Dohoda má podle Repsolu pokrýt veškeré náklady na rozvoj brazilských nalezišť. Musí ji ještě schválit antimonopolní úřad. Emisi nových akcií musí schválit burzovní regulátor, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK