EU se opět nedohodla na zavedení bankovních daní

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. října (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se stále není schopná shodnout na zavedení bankovní daně ani daně z finančních transakcí. Evropská komise tak v blízké době nejspíš předloží vlastní návrhy, které by měly řešit, zda případný výnos z daní státy budou moci zahrnout do vlastního rozpočtu a nebo poplynou přímo do fondů, které budou použity v případě opakování finanční krize. ČTK to dnes po jednání ministrů financí EU v Bruselu řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

"Je velký problém, že několik států si daně již zavedlo každý po svém. To je vždy podrobeno kritice a vždy je vyzvána komise, ať najde nějaký styčný bod, který se hledá jen těžko," uvedl Zídek.

Daň z finančních transakcí nemá při současném rozložení sil v Evropské unii prakticky žádnou šanci na úspěch. Podle Zídka jí prakticky hájí jen Německo, které s jejím zavedením počítá na národní úrovni. Proti se staví zbytek unie, zejména pak Švédsko, které jí v minulosti zavedlo, ale výsledkem byl jen odliv investorů do zahraničí.

"Souhlasím s tím, že by bylo dobré mít bankovní daň, ale jsem jasně proti dani z finančních transakcí," řekl během jednání ministrů například šéf slovenské státní pokladny Ivan Mikloš. Postoj Slovenska se ovšem od českého postoje liší. Česká vláda si na červnovém summitu EU prosadila výjimku, že ani jednu z navrhovaných daní nezavede. "Na tomto postoji trváme, i když jednáním se nebráníme," dodal Zídek.

Český odpor k zavedení podobných daní ovšem neznamená, že banky působící v ČR se jim vyhnou. Například Británie prosadila na národní úrovni zavedení bankovního poplatku, který budou muset zaplatit i dceřiné společnosti tamních finančních institucí. Český bankovní sektor je přitom tvořený téměř výhradně dceřinými společnostmi zahraničních finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK