Aktivita v americkém průmyslu dál roste, ale pomaleji

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. října (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru se v září opět zvyšovala, a to už čtrnáctým měsícem v řadě. Tempo růstu se ale snížilo, výsledek je ale zhruba v souladu s očekáváním trhu. Oznámil to dnes Institut řízení dodávek, který aktivitu sleduje. Poklesu se přitom nevyhnul ani dílčí index zaměstnanosti.

Hodnota indexu nákupního managementu se snížila na 54,4 bodu, zatímco v srpnu byla na 56,3 bodu. Pokud je index nad 50 body, znamená to růst aktivity. Pokud by klesnul pod tuto hranici, signalizovalo by to pokles. V růstové fázi je index od loňského srpna.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali pokles indexu na 54,5 bodu. Přestože se aktivita už více než rok vytrvale zvyšuje, poslední dobou tempo růstu klesá. To je podle ekonomů známkou toho, že ekonomice už dochází dech a proces jejího oživení z krize začíná váznout.

Vedle celkového indexu klesat také dílčí index zaměstnanosti. Ten spadl na 56,5 bodu ze srpnové hodnoty 60,4 bodu. To je odrazem situace na trhu práce, kde míra nezaměstnanosti zůstává vysoko nad průměrem a je těsně pod deseti procenty. Z toho důvodu americká centrální banka (Fed) začíná stále častěji hovořit o nutnosti další podpory ekonomiky.

Čtvrtým měsícem pokračoval v poklesu index nových zakázek, který klesl z 53,1 na 51,1 bodu. Index placených cen nicméně prudce vzrostl a dostal se na 70,5 z předchozích 61,5 bodu.

Růst aktivity v průmyslu byl jedním z důvodů, že se americká ekonomika v průběhu posledních zhruba 12 měsíců postupně dostávala z recese. Růst indexu byl před měsícem lepší, než se čekalo, což podpořilo silný růst cen akcií v USA. Tamní akciový trh má tak za sebou nejlepší září za posledních 71 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK