Svaz průmyslu vyzval vládu k zastavení zdražení elektřiny

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes vyzval vládu k zastavení prudkého růstu cen elektřiny v roce 2011 v důsledku tuzemského rozvoje solárních elektráren. Zdražení elektřiny o předpokládaných zhruba 17 procent podle svazu výrazně sníží konkurenceschopnost českých podniků. Dokument byl dnes doručen na Úřad vlády a na veškerá ministerstva, uvedl Svaz průmyslu a dopravy v tiskové zprávě.

"Již nyní je elektrická energie v České republice jednou z nejdražších v Evropské unii a tyto nůžky se mají dále rozevírat. Důsledkem navýšení cen elektrické energie bude pokles výkonnosti české ekonomiky způsobený odchodem firem a zavíráním energeticky náročných provozů z titulu menší konkurenceschopnosti, zvýšení nezaměstnanosti, růst inflace atd. Takto dramatickým důsledkům zcela zbytečného zvýšení cen je nutno zabránit," píše svaz ve výzvě vládě.

Svaz průmyslu a dopravy navrhuje vládě kompenzovat odběratelům vyšší náklady na elektřinu rozdělením 90 miliard korun z prodeje emisních povolenek na skleníkové plyny za alokační období pro roky 2013 až 2020. Ekonom a bývalý ministr pro privatizaci Tomáš Ježek pro Radiožurnál uvedl, že vláda by měla příjmy z fotovoltaiky dodatečně zdanit.

Energetický regulační úřad odhaduje zvýšení cen elektrického proudu pro průmyslové podniky od příštího roku kvůli vyšším příspěvkům za elektřinu z obnovitelných zdrojů o 16,5 až 18,4 procenta. Domácnosti si za elektřinu připlatí o zhruba 12 procent více.

"Takové zdražení je naprosto nepřijatelné. Firmám, které mají vysoké náklady na elektrickou energii, způsobí ohromný propad zisku a banky jim přestanou poskytovat úvěry. V důsledku toho podniky začnou přesouvat svou výrobu do zahraničí, kde je elektřina levnější. Nepříznivý signál je to i pro zahraniční investory," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Podle Svazu průmyslu a dopravy se k jeho iniciativě připojují zaměstnavatelské a podnikatelské organizace jako jsou Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Hospodářská komora ČR, obchodní komory i jednotlivé podnikatelské subjekty působící v České republice.

Stát nyní hledá způsoby, jak růst cen elektřiny v příštím roce omezit. V rámci opatření, která mají omezit zdražování elektřiny v důsledku rozvoje solárních elektráren, zrušila vláda od příštího roku podporu slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Podporovat chce jen střešní instalace. Vláda ruší fotovoltaickým elektrárnám také osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost technologické části elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK