Kudrin: Rusko by mohlo vstoupit do WTO už příští rok

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jalta 1. října (ČTK) - Moskva vyřešila se Spojenými státy všechny zbývající sporné otázky týkající se vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). Rusko by se tak mohlo stát členem WTO již v příštím roce. Uvedl to dnes ruský ministr financí Alexej Kudrin.

"Mohu říct, že Spojené státy se zbavily všech pochybností ohledně vstupu Ruska do WTO," prohlásil ministr. Dodal, že přijetí Ruska do WTO by mělo být dojednáno během čtyř měsíců a samotná vstupní procedura by poté mohla zabrat šest až 12 měsíců.

Rusko jedná o členství ve WTO již 17 let. Země je největší ekonomikou, která dosud stojí mimo tuto skupinu, napsala agentura Reuters.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Mezi její úkoly patří také sledování obchodních politik členských států, spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi či poskytování technické pomoci a školení pro rozvojové země. Celkem má 153 členů, včetně České republiky.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK