Zlato dál prudce zdražuje, cena poprvé vystoupila nad 1320 dolarů

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Cena zlata dnes na komoditních trzích pokračovala v růstu a nezabránil jí v tom ani fakt, že kov zdolává v posledních týdnech jeden rekord za druhým. Na komoditní burze v Londýně se cena poprvé v historii dostala nad 1320 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). K dnešnímu růstu přispěla hlavně nová statistika z USA.

Krátce před 17:00 se jedna unce prodávala za 1319,50 USD/oz, zatímco ve čtvrtek v New Yorku zavírala na 1305,25 USD. Během dne však cena přechodně vystoupila až na 1320,80 USD/oz.

K růstu dnes přispěla zpráva o zvolnění expanze ve zpracovatelském sektoru v USA. Index nákupního managementu, který aktivitu sleduje, v září klesl na 54,4 ze srpnových 56,3 bodu. Pokud je ale index nad 50 body, znamená to růst aktivity. Pokud by klesnul pod tuto hranici, signalizovalo by to pokles. V růstové fázi je index od loňského srpna.

Na zprávu o snížení tempa růstu aktivity reagovala americká měna dalším poklesem proti euru a dalším měnám. Investoři tak začali znovu projevovat větší zájem o zlato jako o alternativní aktivum. Americká centrální banka navíc naznačila, že pokud se stav americké ekonomiky brzy nezlepší, zřejmě bude muset sáhnout k dalším podpůrným opatřením. Ta by spočívala v tištění dalších peněz, a tedy v dalším znehodnocení americké měny.

Spolu s cenami zlata se zvyšují i ceny dalších drahých kovů, především pak stříbra. Jeho cena, která už v minulých dnech vystoupila nejvýše za 30 let, se během dneška vyšplhala až na 22,13 USD/oz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK