Pražská burza v závěru týdne oslabila, index PX ztratil 0,43 pct

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Pražský akciový trh zakončil týden oslabením při velmi nízké obchodní aktivitě, index PX odepsal 0,43 procenta na 1126,7 bodu. Vývoj indexu nepříznivě ovlivnily hlavně klesající emise Erste Bank, Telefónica O2 a NWR, rostoucí ČEZ a Komerční banka jejich působení nedokázaly vyrovnat.

Z větších emisí dnes v Praze rostla pouze elektrárenská společnost ČEZ, jejíž akcie částečně korigovaly předchozí ztráty a posílily o 0,87 procenta na 815 Kč. S objemem kolem 422 milionů korun byl ČEZ jako obvykle také nejvíce obchodovaným titulem.

Akcie Komerční banky získaly desetinu procenta na 3940 Kč. Rudolf Plachý z Fio banky upozornil, že Nomura dnes zvýšila cílovou cenu pro tuto emisi na 4400 Kč z předchozích 3800 Kč. Kromě cenných papírů ČEZ, Komerční banky a pojišťovny VIG dnes všechny ostatní přední tituly ztrácely.

Vývoj hlavního pražského indexu významně zatěžovala emise Erste Bank, jejíž akcie zlevnily o 1,16 procenta a v závěru se obchodovaly na úrovni 718,50 Kč. Tereza Jalůvková ze společnosti Atlantik uvedla, že Erste Bank sice získala zvýšenou cílovou cenu na 38 USD (zhruba 676,4 Kč) od Evolution Securities, ale ve Vídni už ve čtvrtek začalo vybírání zisků a dnes tento trend pokračoval.

Těžební firmě NWR dnes akcie klesly o 1,62 procenta na 207 Kč. Společnost Ipopema Securities zhoršila NWR doporučení z "koupit" na "držet" a snížila cílovou cenu z 317,9 Kč na 235,2 Kč. Podle Josefa Dudka z Fio banky NWR pokleslo poté, co doznívala čtvrteční zpráva provozního ředitele o mírně nižších cenách koksu a koksovatelného uhlí ve čtvrtém čtvrtletí. "Negativní zprávou pro titul bylo i to, že se Evraz nedohodl na dodávkách surového železa s ArcelorMittal a vítkovická ocelárna tak zůstane uzavřena," poznamenal Dudek.

Nedařilo se také cenným papírům mobilního operátora Telefónica O2, jehož akcie oslabily o 1,04 procenta na 382 Kč. V systému předních akcií SPAD pak největší pokles zaznamenaly akcie developera ECM, které v závěru odepsaly 9,61 procenta na 139,34 Kč, ovšem při velmi nízkém objemu obchodů.

Aktivita obchodníků na pražském akciovém trhu dnes byla podprůměrná. V systému SPAD se dnes uskutečnily obchody za přibližně 925 milionů korun, přitom podle serveru Patria Online je průměrný objem obchodů za poslední rok 1,271 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK