Koruna posílila na nejvyšší hodnotu od listopadu 2008

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Česká měna dnes skokově posílila, když se během dopoledne dostala až na úroveň 24,40 Kč/EUR a byla tak nejsilnější od listopadu 2008. Poté v závěru sice poněkud oslabila, proti čtvrtku však končila silnější o deset haléřů na 24,47 za euro. K dolaru si polepšila o 20 haléřů na 17,80 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Koruna do dneška po několik týdnů stagnovala kolem hranice 24,60 k euru a na převažující pozitivní signály ze světa prakticky nereagovala. "Ke skokové úpravě kurzu došlo až dnes ráno, když se koruna dostala na 24,40 a následně i pod tuto úroveň, kde se obchodovalo naposledy v listopadu 2008," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Pro středoevropské měny dnes panovalo celkově pozitivní klima, lehkou podporou pro korunu mohl být i zápis z jednání ČNB.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance to ovšem důvod posílení nebyl, protože tato zpráva je již známá týden. "V pozadí ve skutečnosti stálo spekulativní otevření pozice v Londýně poté, co přišly dobré zprávy z regionu. Český index nákupních manažerů v průmyslu za září meziměsíčně vzrostl na 58 bodů, což představuje nejrychlejší měsíční růst od srpna 2007. Stejný index dopadl dobře i v Polsku, což přilákalo spekulanty do regionu střední Evropy. Posilují proto všechny středoevropské měny," uvedla Šichtařová s tím, že v dalším týdnu čeká stagnaci až mírné posílení k euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK