Akcie na pražské burze v týdnu oslabily,index PX klesl o 0,8 pct

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX klesl o 0,8 procenta na 1126,7 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie developera ECM, dařilo se naopak rakouské pojišťovací skupině VIG. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Uplynulý zkrácený týden se v Praze nesl v poměrně poklidném duchu bez výraznějších pohybů. Investoři částečně realizovali své zisky po předchozích růstech, nicméně vyššímu poklesu zabránila solidní makrodata ze zámoří," uvedl analytik společnosti Atlantik Milan Lávička.

Nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byla developerská společnost ECM, jejíž akcie oslabily o 10,4 procenta na 139,34 koruny za kus. "Za propadem může částečně být nervozita před rozhodováním držitelů dluhopisů o tom, zda budou po společnosti požadovat předčasné splacení kvůli porušení podmínek dluhopisů," uvedl Lávička.

Naopak nejúspěšnějším titulem pražského trhu byla v uplynulém týdnu rakouská pojišťovací skupina VIG. Její akcie zpevnily o 5,2 procenta na 968 korun za kus. "Management firmy potvrdil, že zisk před zdaněním by měl v tomto roce růst minimálně o 10 procent, podobné tempo růstu pak očekává také v roce příštím," řekl Lávička.

Příští týden bude podle něj velmi bohatý jak na makroekonomické události, tak na události z korporátního světa. "Číslem týdne jednoznačně budou v pátek údaje z amerického trhu práce, které by měly potvrdit dosavadní trend jen pozvolné tvorby nových míst a dokonce se očekává i mírný nárůst nezaměstnanosti," uzavřel Lávička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK