Dolar zahájil měsíc poklesem vůči euru nejníže za šest měsíců

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Americký dolar zahájil nový měsíc poklesem k euru na nejnižší hodnotu za šest měsíců. Reagoval tak na komentář jednoho z představitelů centrální banky USA (Fed), který posílil očekávání dalšího uvolnění měnové politiky.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,91 procenta na 1,3753 USD. Během dne vzrostlo až na 1,3778 USD, nejvýše od poloviny března. K japonskému jenu evropská měna posílila o 0,68 procenta na 114,57 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,22 procenta na 83,31 JPY. Dolar klesl i vůči koši šesti hlavních měn a během dne se propadl až na 78,100 bodu, nejníže od ledna. Za celé září dolarový index ztratil více než pět procent, což byl nejhorší výkon od května 2009.

Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley dnes uvedl, že pokud se stav americké ekonomiky a její vyhlídky nezačnou už brzy zlepšovat, Fed zřejmě bude muset sáhnout k dalším krokům na její podporu. Současnou situaci, kdy je nezaměstnanost vysoká a inflace příliš nízká, podle něj není možné akceptovat.

Dolaru nepomohly ani příznivější údaje o osobních příjmech a spotřebě za srpen. Aktivita v americkém zpracovatelském sektoru v září se sice opět zvyšovala, tempo růstu se ale snížilo. Dolar poškozuje i návrat investorů k rizikovějším investicím v reakci na statistiku z Číny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK