IEA: Ropa bude kvůli poklesu zásob asi dál zdražovat

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 1. října (ČTK) - Ceny ropy se ve druhém pololetí příštího roku asi budou dál zvyšovat a vliv na jejich růst bude mít předpokládaný pokles zásob. Očekává to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ceny energií ale podle agentury ovlivní také postoj Západu vůči Íránu, což se dotkne především zemního plynu.

Klíčový pro další vývoj bude růst globální ekonomiky. Hlavní analytik divize IEA pro trh s ropou Eduardo López řekl, že pokud by světová ekonomika v první polovině příštího roku vykazovala růst o více než čtyři procenta, jak předpovídá Mezinárodní měnový fond (MMF), pak by se mohly zásoby ropy začít snižovat.

"Když se bude zvyšovat poptávka, mohli bychom se dočkat poklesu zásob. A to by mohlo tlačit na růst cen," řekl López agentuře Reuters na okraj semináře o trzích ropy a zemního plynu, který se konal v norské metropoli Oslo. Na semináři uvedl, že pokud se prognóza růstu ekonomiky vyplní, bude možná pokles zásob ropy znát už v květnu.

"Pak bychom i mohli vidět, že do druhého pololetí 2011 porostou i ceny," řekl López. Vzápětí ale upozornil, že od MMF očekává v nejbližší době revizi původního odhadu růstu světové ekonomiky směrem dolů. Znamenalo by to, že tlak na pokles zásob ropy by mohl být slabší.

Lópezova kolegyně Diane Munrová, která v IEA analyzuje také trh s ropou, zase vidí riziko v sankcích vůči Íránu. Spojené státy a Evropská unie nedávno sankce zpřísnily kvůli tomu, že Írán pokračuje v jaderném programu a nehodlá západním zemím umožnit inspekci svých zařízení. Podle Munrové by sankce mohly oddálit projekty na výstavbu terminálů na zkapalněný zemní plyn.

"Ty sankce mají obrovský účinek a značné dopady. Myslím, že řada projektů na zkapalněný zemní plyn se hodně zpozdí," řekla. Sankce nejvíce postihují právě těžební sektor, na který Írán spoléhá. Země proto nemůže pokračovat v plánovaných projektech tak rychle, jak předpokládala, protože Teherán počítal s účastí zahraničních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK