Reuters: Řecko počítá s nižším deficitem, než žádá EU a MMF

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 1. října (ČTK) - Návrh řeckého rozpočtu na příští rok počítá s deficitem v rozmezí 7,0 až 7,1 procenta hrubého domácího produktu. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroj z řecké vlády. Pokud se Řecku záměr podaří splnit, dosáhne o trochu lepšího výsledku, než jaký od něj očekává Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

"Podle návrhu rozpočtu bude v roce 2011 deficit 7,0 až 7,1 procenta HDP, neboli zhruba 16,3 miliardy eur (asi 398 miliard Kč)," řekl zdroj. Návrh rozpočtu má být zveřejněn 4. října. Plán dohodnutý s EU a MMF předpokládal deficit 7,6 procenta HDP.

Řecko se kvůli finančním problémům a neschopnosti obsluhovat dluh letos na jaře s EU a MMF dohodlo na záchranném úvěru. Ten je v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) a země jej může čerpat v následujících třech letech. Musí však průběžně plnit stanovené podmínky, mezi nimiž je i to, že příští rok sníží deficit na 17 miliard eur.

Vládní zdroj také řekl, že v letošním roce bude rozpočtový deficit činit zhruba 18,5 miliardy eur (asi 452 miliard Kč). To by mělo představovat asi 7,8 procenta HDP proti původnímu cíli 8,1 procenta HDP. Může za to poněkud lepší vývoj ekonomiky, než vláda čekala.

"Hlavním důvodem, že deficit v roce 2010 bude lepší, než se čekalo, je vyšší nominální HDP," řekl zdroj. Objem HDP se tak letos bude pohybovat na úrovni 236 miliard eur (asi 5,8 bilionu Kč), zatímco původně se počítalo s částkou asi 231 miliard eur.

"Data budou finalizována zítra (v sobotu - pozn. ČTK). Pokud tam budou nějaké změny, tak už jen zanedbatelné," řekl zdroj.

Kvůli plnění dohodnutých podmínek Řecko muselo zavést řadu úsporných opatření. Zvýšilo například věk odchodu do důchodu, omezilo řadu státních příspěvků, na které byli Řekové léta zvyklí, zaměstnancům ve státní správě se pak sníží tarifní platy. Úsporná opatření se mezi lidmi setkala s vlnou nevole, která vedla ke stávkám.

Řecká ekonomika se na ekonomice eurozóny podílí jen asi z 2,5 procenta. Přesto se problémy Řecka významně dotkly celého hospodářského bloku a také citelně přispěly k propadu eura v jarních a letních měsících. Nyní se euro zotavuje a zpevňuje hlavně vůči dolaru. Trh přehodnotil situaci a očekává, že hospodářské problémy v USA se ještě zhorší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK