Japonský Inpex v obavě ze sankcí asi opustí ropný sektor v Íránu

01.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Společnost Inpex, která se specializuje na průzkum ropných polí a je v této oblasti největší firmou v Japonsku, zřejmě opustí íránský ropný sektor. Jako další globální firmy se totiž obává sankcí, které by na ni mohly uvalit Spojené státy. Inpex má obavy navzdory tomu, že americké úřady jej na seznamu firem pracujících v Íránu nemají.

"Inpex zvažuje více kroků, včetně odchodu. Opírá se o svůj vlastní manažerský úsudek," řekl japonský ministr hospodářství Akihiro Ohata. "Já chci brát ohledy na jejich podnikatelská rozhodnutí a nemám v úmyslu nějak v této záležitosti intervenovat," dodal. Vláda má ve společnosti Inpex asi 19procentní podíl.

Japonský podnik reaguje na stanovisko Spojených států. Ty adresovaly svůj postoj velkým ropným společnostem z Evropy, které působí v Íránu. Ty se mají podřídit rozhodnutí mezinárodního společenství, které trestá Írán za jeho jaderný program.

S odchodem z Íránu už kvůli postoji Američanů souhlasil francouzský koncern Total, norský Statoil, italský Eni i britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell. Těm všem hrozilo, že pokud neuposlechnou, Spojené státy na ně uvalí sankce. Ty cílí právě na těžbu ropy, tedy na sektor, na který Teherán hodně spoléhá jako na zdroj příjmů. Všechny čtyři firmy ale mají v úmyslu část aktivit v Íránu zachovat.

Západní země se obávají, že hlavním smyslem íránského jaderného programu je získat atomovou bombu. To však Teherán odmítá a tvrdí, že chce využívat jadernou energii pouze k mírovým účelům.

Japonsko přijalo další sankce vůči Íránu v září. Připojilo se tak k USA a Evropské unii, které už na Írán tlačí delší dobu. Tokio se k mezinárodní aktivitě připojilo navzdory tomu, že Japonsko je na dovozu ropy z Íránu do značné míry závislé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK